ההתמודדות הרגשית עם לכתו של אדם אהוב היא לא פשוטה, אך מעבר להיבטים הרגשיים של האובדן, בני המשפחה נאלצים להתמודד גם עם סוגיות בירוקרטיות וכלכליות רבות. אחת מהדרכים שבהן מדינת ישראל מסייעת למשפחות האבלות להתמודד עם ההוצאות הכרוכות בפטירה, היא באמצעות מענק פטירה, המשולם על ידי המוסד לביטוח לאומי.
מענק פטירה הוא סכום כסף חד פעמי שגובהו מתעדכן מעת לעת, ונכון לשנת 2024 הוא עומד על 9,930 ש"ח.
מהו מענק פטירה?
קבלת מענק פטירה היא זכות שניתנת לבני המשפחה של אדם שנפטר, הנחשבים ל"שארים" בעיני החוק, זאת במידה שהנפטר קיבל טרם מותו קצבה מהביטוח הלאומי ועמד בתנאי הזכאות.
הזכאים לקבלת המענק שנחשבים לשארים, הם בן או בת הזוג של הנפטר, ילדיו של הנפטר, הוריו של ילד שנפטר והיה זכאי לגמלת ילד נכה ובמקרים מסוימים אף אפוטרופוס של ילד שזכאי לקבלת מענק לאחר פטירת הוריו.
מקרה נוסף שיכול לזכות במענק פטירה, הוא כאשר בני זוג הולכים לעולמם בזה אחר זה בתוך זמן קצר שלא עולה על 100 ימים, כאשר אין צאצא שזכאי לקבל את מענק הפטירה ומישהו אחר מבני המשפחה משלם את עיקר הכסף הדרוש להקמת המצבה שעל הקברים.
נחזור על כך – מענק פטירה הוא סכום כסף חד פעמי שגובהו מתעדכן מעת לעת, ונכון לשנת 2024 הוא עומד על 9,930 ש"ח.
מהם התנאים לקבלת מענק פטירה?
על מנת להיות זכאי לקבלת מענק פטירה, על הנפטר להיות תושב ישראל שקיבל קצבה מהמוסד לביטוח לאומי, טרם פטירתו. ישנן מספר קצבאות המזכות במענק פטירה, ביניהן קצבת נכות כללית, קצבת זקנה, קצבת שארים, קצבת נפגעי עבודה ועוד.
בנוסף, בן זוג של נפטר שקיבל קצבת זקנה עם השלמת הכנסה זכאי גם הוא למענק פטירה.
מי מקבל מענק פטירה?
ברוב המקרים, מענק הפטירה משולם לבן או בת הזוג של הנפטר, אך אם אין כזה המענק ישולם לילדיו של הנפטר או לאדם אחר הזכאי לכך על פי החוק.
למה משמש מענק פטירה?
סכום הכסף המשולם כמענק פטירה, נועד לסייע למשפחה האבלה להתמודד עם ההוצאות הרבות הכרוכות בפטירה, ביניהן העלויות הדרושות לפרסום מודעות אבל, מימון סעודות במהלך ימי השבעה וכן ההוצאות על הקמת המצבה.
עלויות הקמת מצבה על קברו של אדם יכולות להשתנות בהתאם לסוג האבן וחומרי הגלם המשמשים לבניית המצבה, גודל המצבה, מורכבות העיצוב ועוד. קבלת מענק הפטירה ובפרט בקרב משפחות שנזקקו לתוספת של קצבה מהביטוח הלאומי ואכן קיבלו אותה, מהווה סיוע כלכלי חיוני של ממש, בתקופה לא פשוטה ממילא שבמהלכה יש צורך בהוצאות כספים רבים.
בחירת מצבה ושימוש נבון במענק הפטירה
הצורך לממן מצבה המנציחה באופן מכובד את זכרו של המנוח, הופך בקרב משפחות מסוימות לעול כלכלי ולכן מענק פטירה עשוי לשמש עבורן כקרש הצלה מבחינה פיננסית.
עם זאת, חשוב להבין שגם תקציב מצומצם יכול להספיק לעיצוב והקמת מצבה ראויה, עם כיתוב מדויק ומרגש הממחיש את מהות אישיותו של הנפטר.
מענק פטירה – תשובות לשאלות נפוצות
ש: האם מענק פטירה ניתן לכל תושב בישראל?
ת: מענק פטירה משולם רק לאנשים שבמהלך חייהם קיבלו קצבאות מהביטוח הלאומי, או ליתר דיוק לבני משפחתם הנחשבים לשארים על פי הגדרת החוק, או במקרים בודדים לאנשים שאינם צאצאי הנפטר אך זכאים לקבלת המענק.
ש: באילו מקרים אדם שאינו ילדו של המנוח עשוי לקבל את מענק הפטירה?
ת: במשפחות שבהן שני בני זוג נפטרו בהפרש קצר, ללא שארים ומבלי שמענק הפטירה של הראשון שולם עדיין, ייתכן שמענק הפטירה ישולם לאדם שנשא בעלות העיקרית של הקמת המצבה עבור הנפטרים.
ש: האם סכום הכסף המשולם כמענק פטירה הוא קבוע?
ת: גובה מענק הפטירה עומד כיום על 9,930 שקלים, הוא אינו משתנה מאדם לאדם אך יכול להשתנות במשך השנים, בהתאם להחלטות ממשלה.