חריטה היא דרך להוסיף ממד ייחודי ומרגש למצבה של יקירכם שהלך לעולמו, להנציח את סיפור חייו ולהשאיר את החותם שהוא היה רוצה להשאיר עבור הדורות הבאים. חריטה על מצבה צריכה להיעשות בהתאם לחומר הגלם ממנו עשויה המצבה, בשיטה שמשמרת את יופייה של האבן או השיש ושמייצרת כיתוב או שרטוט שמחזיקים מעמד למשך שנים ארוכות.
חריטה על מצבה – הסוגים השונים
כיוון שמצבה היא לא רק אבן המונחת על הקבר, אלא סוג של אנדרטה המסמלת את זכרו של אדם אהוב שנפטר, לחריטה על המצבה יש למעשה כמה מטרות.
ראשית, חריטה של שם הנפטר ותאריכים לידתו ופטירתו מסייעת בזיהוי חלקת הקבר. שנית, החריטה של כיתוב אישי, שרטוט ייחודי או אפילו פורטרט של הנפטר, מוסיפים רובד ייחודי, אלגנטיות ויופי למצבה.
קיימים שני סוגים עיקריים של חריטה על מצבות, שהם:
· חריטת טקסט – השימוש הנפוץ ביותר בחריטה על מצבה. חריטת הפרטים האישיים של הנפטר, פסוקים, ציטוטים או אפילו שורות משיר אהוב, מנציחה את זכרו בצורה שנשמרת לתקופה ארוכה מבלי להיהרס.
· חריטת פורטרט או איור – שיטה ייחודית של חריטה על מצבה מאפשרת לצייר את דיוקנו של המנוח על המצבה, או שרטוט אחר שתבחרו כמו איור של פרפר או סמל, שמעניק נופך אישי ומיוחד.
תהליך חריטה על מצבה שלב אחר שלב
חריטה על מצבה היא תהליך מורכב, אך הוא חייב להתבצע עד תום היום השלושים מרגע הפטירה ולכן יש לפעול במהירות ויעילות, על אף הקושי, הכאב והעצב הרב שאופפים את משפחת הנפטר בתקופה הקשה הזאת.
תהליך החריטה על מצבה מורכב ממספר שלבים:
· עיצוב – חשיבה משותפת של בני המשפחה יחד עם המעצב של המצבה, כדי לבחור את סוג הפונט הרצוי, את העיטורים אם יש רצון להוסיף אותם ואת הכיתוב הייחודי והאישי והטקסט שרוצים להוסיף מעבר לשם הנפטר ותאריכי הלידה והפטירה שלו.
· הכנת המצבה – האבן או השיש מעוצבים ונחתכים בהתאם לרצון המשפחה והעיצוב הנבחר.
· חריטה על המצבה – מכונות חריטה ייעודיות חורטות את הטקסט ואת העיטורים על חומר הגלם.
· שלב הגימור – בסוף תהליך העיצוב, המצבה עוברת תהליך של ליטוש וציפוי, שיוצרים שכבת מגן בפני נזקי מזג האויר.
במקרה של חריטה מיוחדת במינה ומורכבת מאוד, כמו חריטה של פורטרט הנפטר, יש צורך להעביר תמונה ברורה שלו ליצרן המצבות. שלב זה יכול להיות שובר לב ולא פשוט, אך הוא
נדרש כדי להצליח ליצור את החריטה הברורה ביותר ואת הפורטרט המדויק, שינציח את זכרו של המנוח בצורה המיטבית על המצבה שתוקם על קברו.
הייחודיות של חריטת פורטרט או איור על מצבה
חריטה של פורטרט הנפטר על המצבה שמוקמת בחלקת הקבר שבה הוא טמון, איננה שכיחה כל כך אבל היא נחשבת לאומנות ייחודית, הדורשת מיומנות וניסיון רב. עם זאת, חריטה של פורטרט או איור איננה מתאימה לכל סוגי המצבות, אלא רק לכאלו שמיוצרות מגרניט אדום או שחור.
ככל שהחריטה עמוקה יותר ונעשית בדיוק רב יותר, כך הפורטרט או האיור החרוט יהיה מרשים ויישמר כשהוא ברור למשך תקופה ארוכה יותר.
סוגים של חריטה על מצבות – איך משפיע סוג האבן על שיטת החריטה?
ניתן לחרוט על מצבות בכמה שיטות וביניהן חריטה ידנית, חריטה בלייזר או חריטה באמצעות חול.
כל אחת מהשיטות מותאמת לחומרי הגלם השונים מהן מייצרים מצבות, כאשר השיטה הידנית מתאימה לכל סוגי האבנים אך מצריכה מיומנות רבה, בעוד הלייזר נחשב לשיטה מדויקת ומהירה, פשוטה יחסית לתפעול ומתאימה מאוד ליצירת עיטורים מורכבים וייחודיים.
החריטה בחול מתאימה למצבים שבהם המצבה מיוצרת מחומר נוקשה ביותר כמו גרניט למשל, כיוון שבעזרתה ניתן לחרוט לעומק האבן ולייצר חריטה שנותרת עמידה לזמן רב.
מה עושים כשהחריטה על המצבה מתיישנת?
עם השנים, חריטה על מצבה עלולה לדהות, להיטשטש ולעתים אפילו להיסדק במקומות מסוימים כתוצאה מבלאי טבעי, חשיפה למזג אויר קיצוני וזיהום אוויר.
כדי לחדש את מראה המצבה ולהשיב את יופייה של החריטה הייחודית למצבה, ניתן להשתמש באחת מהשיטות הבאות:
· חריטה מחדש – העמקת החריצים הקיימים, כדי לגרום לחריטה להיות ברורה יותר.
· צביעה – הוספת צבע עמיד לאותיות החרוטות על מנת להדגיש אותן.
· מילוי – הוספת מילוי לחריצים, כדי להפוך את הכתוב למודגש וברור.
תהליך החידוש והרענון של מראה המצבה, צריך להיות מותאם לחומר הגלם ממנו היא עשויה. כך למשל, מילוי עופרת לחריטה יתאים רק למצבות שעשויות מאבן חברון או משיש טורקי ולא לגרניט, לעומת העמקת החריטה בפורטרטים שאפשר בכל מקרה לבצע רק באבן גרניט.
חריטה על מצבה – תשובות לשאלות נפוצות
ש: מה המחיר של חריטה על מצבה?
ת: עלות חריטה על מצבה מורכבת מכמה גורמים, ביניהם כמות הטקסט הנדרשת לחריטה והאם יש צורך בחריטה יוצאת דופן כמו דיוקן הנפטר או איורים מורכבים. ככל שהיקף העבודה גדול והפעולה מורכבת יותר, כך יעלה גם המחיר הסופי של המצבה.
ש: האם ניתן לשקם כיתוב חרוט על מצבה שהפך למטושטש עם הזמן?
ת: חריטה על מצבה ניתן לחדש בכמה שיטות, בהתאם לחומר הגלם, שיטת החריטה שבוצעה מלכתחילה והרצון בשימור או שינוי העיצוב. ניתן למשל למלא חריטה כדי להדגיש את האותיות, לצבוע את האותיות או אפילו לחרוט אותן מחדש.
ש: מהי החשיבות של שלב הגימור בתהליך חריטה על מצבה?
ת: החריטה למעשה "פוצעת" את האבן או השיש מהם עשויה המצבה. כדי שלא לחשוף את חומר הגלם לפגעי מזג האויר ועל מנת שלא יצטברו בו לכלוכים, כתמים ועובש והוא לא ייסדק, חשוב לצפות את המצבה בתום תהליך העיצוב בחומר מיוחד, שיגן עליה וימנע ספיגה של חומרים אל תוך המצבה.
ראו בנוסף: יצירת מודעת אבל