שבעת ימי האבלות שמתחילים לאחר ההלוויה, הם תקופה אינטנסיבית ולא פשוטה עבור משפחתו של הנפטר, תקופה שהיא גם תחילתה של ההתמודדות האמיתית עם האובדן.
הרגישות, האמפתיה, הבעת התמיכה והסיוע הפיזי לעתים, הם חלק בלתי נפרד ממה שאנשים מביאים איתם כשהם מגיעים לניחום אבלים. בדיוק בשל כך, לשאלה "מה מביאים לשבעה" יכולות להיות תשובות רבות, וכדאי להכיר את האפשרויות המקובלות והנפוצות ביותר כדי שתוכלו לנחם, ולו במעט, את חבריכם או בני משפחתכם האבלים.
מה זה שבעה ומה מתרחש במהלכה?
שבעה הוא מנהג יהודי עתיק, שמטרתו להביע אבלות על אדם קרוב שנפטר. התקופה הזאת קצרה אמנם, אבל יש בתוכה לא מעט מנהגים שמטרתם לייצר חיבור עמוק לנפש, לעסוק בעיקר בפרידה הכואבת מהאדם האהוב שהלך לעולמו ולא להיות מוטרדים בעבודה או להתעסק בפעילויות פנאי שונות, כדי לעבד את האובדן ולהתמודד עם הכאב.
התהליכים הפנימיים שעוברים האבלים בינם לבין עצמם, מתרחשים במקביל לפעילות רבה שקורית בבית שבו יושבים שבעה, שבדרך כלל מלא באנשים שהולכים ובאים לאורך רוב שעות היום.
נהוג לבקר את המשפחה היושבת שבעה והבית נחשב כ"בית פתוח", אליו אנשים נכנסים כשהם בדרך כלל נושאים איתם דברי מאכל, כיבוד או שתייה. קבלת התמיכה הזאת מחברים ובני משפחה שמעוניינים לעזור ולהוות אוזן קשבת, חשובה ביותר עבור האבלים ומנחמת אותם, אך חשוב לגלות רגישות רבה ולנסות לסייע במה שבאמת נחוץ.
מי יושב שבעה ומהם מנהגי השבעה?
היושבים הם קרובי המשפחה של הנפטר מהמעגל המשפחתי הראשון, כלומר הורים, בן או בת הזוג, ילדים ואחים. שבעה נמשכת, כשמה, שבעה ימים מיום הקבורה.
השבעה נפסקת או ליתר דיוק "מושעית", בשבתות ובחגים, כאשר בסיום השבת או החג האבלים חוזרים למנהגי האבלות. בנוסף, פטירה של אדם בסמוך למועדים מיוחדים כמו ראש השנה או יום כיפור, עשויה לקצר או לדחות את תחילתה של השבעה.
במהלך ימי האבל הללו, האבלים יושבים בדרך כלל בבית אחד שהוא לרוב ביתו של הנפטר, או בית אחר שניתן לערוך בו שבעה על כל ההיבטים שלה, כאשר חשוב במיוחד לוודא שהבית אכן יכול להכין את האבלים מבחינת מקומות לינה לכולם לכל אותו השבוע, וכן התכנסות של אנשים רבים שמגיעים בשביל לנחם.
במקרים מסוימים שבהם הבית לא יכול להכיל את כמות המנחמים הצפויה, מנהגי האבלות עצמם מתקיימים באוהל או מקום אחר שבו ניתן להתכנס, בקרבת ביתו של הנפטר.
במהלך השבעה נהוג לשבת על כסאות נמוכים או על הרצפה, לכסות את המראות בבית כדי שלא להתעסק בעניינים תפלים כמו מראה חיצוני, להימנע מעבודה או פעילויות שנועדו לפנאי כמו טלוויזיה או בילויים אחרים ובעיקר – אמירת תפילות מיוחדות, כמו תפילת "קדיש" וקריאת תהילים. התפילות נאמרות במהלך השבעה וייעודן הוא עילוי נשמתו של הנפטר.
מה מביאים לשבעה – מנהגים חברתיים מקובלים
נהוג לערוך ביקורי תנחומים, כאמור, כאשר לרוב מדובר בחברים ובני משפחה, הן של הנפטר עצמו והן של בני משפחתו, שמגיעים למקום שבו יושבים שבעה כדי להביע השתתפות בצער ולנחם את האבלים.
לפעמים קשה להחליט מה מביאים לשבעה בהיבט של הבאת כיבוד, לכן במקרה שאינכם בטוחים איזה אוכל יהיה מתאים, תוכלו תמיד לסייע לאבלים בעניינים אחרים כמו סידורים, קניות, תשלומים, הזזת כסאות או שולחנות תוך כדי השבעה, או כל סיוע אחר שתגישו ושיכול להוריד מהם את הנטל של חיי היום יום.
אם אתם מעוניינים דווקא כן להביא כיבוד, תוכלו להחליט האם יהיה נכון עבורכם להביא אוכל עבור האבלים עצמם, או כיבוד למנחמים. יש הבדל בין השניים:
- כיבוד למנחמים – תמיד נדרש, ובכמויות לא קטנות, כיוון שבמהלך השבעה מגיעים אנשים רבים מאוד כדי לבקר ולנחם את האבלים. קשה לאבלים להתמודד עם ה"אירוח" הזה והם אינם אמורים לעשות זאת, לכן אם אתם מתלבטים מה להביא לשבעה ורוצים להביא כיבוד קל, מוטב שתבחרו במשהו שניתן לאחוז ביד אחת ואינו מצריך כלים נוספים, למשל עוגיות, בורקסים, ירקות חתוכים וכדומה.
- כיבוד לאבלים עצמם – מוטב שיהיה ארוחות של ממש. האבלים ישנים מעט מאוד, הם עצובים ומתקשים לתפקד, בעיקר בימים הראשונים שלאחר פטירת אהובם. מרק חם, תבשילים של בית כמו פשטידות או סלטים ובאופן כללי אוכל מזין ומשביע, יהווה עבורם עזרה אמיתית.
בנוסף לנושא האוכל או השתייה, זכרו שהאבלים צריכים להתמודד הן עם האבל הכבד והן עם עניינים בירוקרטיים לא פשוטים לפני ובמהלך השבעה, כמו סידורי הקבורה, ענייני הירושה והקמת מצבה עבור המנוח. אם אתם יכולים ומבינים בנושאים הללו, תוכלו להציע עזרה ותמיכה ולהקל על המשפחה האבלה.
האוזן הקשבת שלכם היא הדבר העיקרי והטוב ביותר, שאתם יכולים להביא אתכם לשבעה. עבור האבלים זה עולם ומלואו בתקופה זו, והתמיכה שלכם יכולה להיות נחמה של ממש.
מה מביאים לשבעה – תשובות לשאלות נפוצות
ש: מה מביאים לשבעה שלא מתקיימת בבית הנפטר?
ת: לעתים השבעה נערכת באוהל אבלים גדול, או בבית של אחד מבני המשפחה. כך או כך, הבאת כיבוד קל תמיד עוזרת וכדאי להביא מאכלים שאינם מצריכים שימוש בכלים, על מנת שלא להכביד על האבלים.
ש: מה כדאי להביא לחבר קרוב שיושב שבעה?
ת: אם מדובר בחברים קרובים שאיבדו אדם אהוב, אפשר לשאול בצורה עדינה ורגישה מה הם היו רוצים שיביאו להם. לפעמים העזרה שתתבקשו להגיש תהיה אך ורק הקשבה והבעת תמיכה, כיוון שזה יהיה הדבר הנחוץ ביותר מבחינתם.
ש: האם כדאי להביא משהו לאבלים גם אחרי שהשבעה מסתיימת?
ת: חלק מהסיוע שהאבלים זקוקים לו, נדרש דווקא אחרי שהשבעה מסתיימת, למשל כשיש צורך בסיוע בעניינים בירוקרטיים כלשהם הקשורים בהקמת המצבה, טיפול בנושאים בנקאיים או בנושאים אחרים. תוכלו להציע את העזרה שלכם בכל שלב, גם בתום השבעה, ובכך להביע את קרבתכם ואת תמיכתכם.