הביטוח הלאומי מממן הקמת מצבה רק במקרה ספציפי אחד – והוא מצב בו הנפטר הוא אדם בודד, שהלך לעולמו בישראל ואין לו קרובי משפחה מדרגה ראשונה בארץ וגם לא היה זכאי למענק פטירה.
בכל מקרה אחר, הביטוח הלאומי לא משתתף במימון המצבה, גם אם המשפחה המורחבת של המנוח מתמודדת עם קשיים כלכליים. עם זאת, שירותי קבורה בסיסיים לכל נפטר כן ממומנים על ידי הביטוח הלאומי, ללא קשר לנסיבות הפטירה. האם משפחות עם תקציב מוגבל, שמעוניינות להקים מצבה מכובדת להנצחת יקיריהן ללא הסיוע של הביטוח הלאומי, יכולות לעשות זאת? בהחלט כן ומייד נסביר מהן הדרכים לעשות זאת.
מימון שירותי קבורה על ידי הביטוח הלאומי
הביטוח הלאומי מכיר בחשיבות מתן שירותי קבורה מכובדת לכל אדם שנפטר בישראל, לכן הוא מכסה את עלויות הליך הקבורה בכל מקרה, ללא קשר לנסיבות המוות או למצב הכלכלי של בני המשפחה.
שירותי הקבורה כוללים את שלושת השלבים העיקריים הבאים:
#1 טיפול במנוח לאחר מותו והכנה לקבורה – כולל טהרה, הלבשה ותכריכים.
#2 הובלת הנפטר – העברת המנוח ממקום פטירתו אל בית העלמין.
#3 הוצאות הקבורה עצמה – לרבות פתיחת הקבר וסגירתו לאחר הטמנת הנפטר.
ההוצאות משולמות על ידי הביטוח הלאומי ישירות לגוף העוסק בקבורה בהתאם לבקשת המשפחה, כאשר ברוב המקרים מדובר בחברה קדישא.

מדוע הביטוח הלאומי לא מממן בדרך כלל הקמת מצבות לנפטרים?
הקמת מצבה אינה נחשבת לשירותי קבורה בסיסיים והיא כרוכה בעלויות נוספות, אותן הביטוח הלאומי לא מכסה מהסיבות הבאות:
#1 מצבה היא אמצעי פיזי להנצחה אישית – הקמת מצבה היא אחריות המשפחה ומכאן שישנם עיצובים מגוונים למצבות, והוצאות כספיות בטווח רחב כדי להקים מצבה בהתאם לרצון הקרובים של הנפטר. הביטוח הלאומי לא לוקח חלק בהחלטות אישיות כאלה.
#2 תעדוף ותקציב מוגבל – הביטוח הלאומי פועל במסגרת תקציב ועליו לתעדף את השירותים שהוא מספק. אילו היה הביטוח הלאומי מממן מצבות לכל נפטר בישראל, התקציב שהיה נדרש לכך לא היה משאיר יכולת מימון לשירותים חיוניים אחרים.
למרות האמור, ישנם מקרים שבהם הקמת מצבה על קברו של אדם שהלך לעולמו, תמומן על ידי הביטוח הלאומי.
מי זכאי למצבה מביטוח לאומי
כאמור, הביטוח הלאומי מממן הקמת מצבה רק במקרה ספציפי אחד והוא כאשר אדם נפטר בישראל ללא קרובי משפחה שחיים בארץ, ושלא היה זכאי למענק פטירה. במקרה שכזה, הביטוח הלאומי מכיר בכך שאין מי שידאג להקמת מצבה לנפטר, לכן הוא נושא בעלויות של הקמת המצבה, מתוך כבוד אחרון לנפטר.
הקמת מצבה מכובדת ללא מימון של הביטוח הלאומי
גם אם אינכם זכאים לסיוע במימון מצבה מהביטוח הלאומי, עדיין תוכלו להקים מצבה מכובדת ליקירכם לאחר לכתו באמצעות קבלת סיוע מקרובי משפחה, פריסת ההוצאות הכספיות על המצבה לתשלומים ואפשרויות מימון פרטיות אחרות.
זכאות למצבה מהביטוח הלאומי מוגבלת למקרים ספציפיים מאוד. אולם, גם ללא סיוע מהביטוח הלאומי, ניתן למצוא דרכים להקים מצבה מכובדת, פשוטה וצנועה אך מעוצבת בהתאם לרצונכם, כזו שתנציח את זכרו של יקירכם בצורה ראויה.
מי זכאי למצבה מהביטוח הלאומי – תשובות לשאלות נפוצות
ש: האם שירותי קבורה שהביטוח הלאומי מממן, כוללים הקמת מצבה?
ת: לא, הביטוח הלאומי מכסה את עלות שירותי הקבורה הכוללים טהרה, הובלת הנפטר לבית העלמין, כריית הקבר וסגירתו לרבות הטמנת הנפטר.
ש: מי עשוי להיות זכאי למצבה מהביטוח הלאומי?
ת: רק אנשים שהלכו לעולמם בישראל ושאין להם קרובים כלל, לרבות בני זוג, הורים או צאצאים – ושאינם זכאים למענק פטירה, ייחשבו כזכאים להקמת מצבה במימון הביטוח הלאומי.
ש: מה עושה מי שקרוב משפחתו נפטר, אך אין לו כסף להקים מצבה מעוצבת על הקבר?
ת: ישנן מצבות המעוצבות בפשטות, ללא קישוטים או פסלים למיניהן. אלו הן מצבות מכובדות שנותנות כבוד אחרון לנפטר, ובזכות פשטותן הן אינן יקרות. המשמעות היא, שכל אחד בכל תקציב כמעט, יוכל לשאת את העלות הכספית של הקמת מצבה בסיסית אך מכובדת.