גילוי מצבה

כותב המאמר: אביעד שלמה
עודכן לאחרונה: ספטמבר 25, 2024

גילוי מצבה

מדריך מלא לגילוי מצבה

טקס גילוי מצבה הוא מנהג שהשתרש בקהילות היהודיות השונות ובו ביום השלושים לפטירת הנפטר או ביום השנה אצל חלק מהקהילות, מגיעים אל בית הקברות, מתפללים תפילות, אומרים קדיש ומזמורים שונים לזכרו של הנפטר. 

הלכות גילוי מצבה: מסורת של מנהגים או ציווי מן התורה?

הנוהג לבצע גילוי מצבה אינו מגיע מן התורה. התורה מצווה אך ורק לקבור את המת וכך גם ציוו חז"ל. יחד עם זאת חז"ל הדגישו את חשיבותה של הצבת המצבה ונראה שהיה מדובר במנהג קדום בקרב הקהילות היהודיות על מנת שהנפטר לא יישכח מהלב וגם מכיוון שמדובר בעילוי גדול לנשמה. (כלומר, ישנה חשיבות הן למתים והן לחיים).

במהלך הדורות היו פסיקות שונות לגבי מועד גילוי מצבה, האם יש לבצע את הטקס במהלך השבעה, בסיום השבעה, או לאחר 30 ימים. בסופו של דבר התקבע בקרב רוב הקהילות המנהג לספור 30 ימים לאחר הקבורה ורק אז לקיים את הטקס.

מתי עושים גילוי מצבה ואיך סופרים 30 יום גילוי מצבה?

ספירת 30 יום מגילוי המצבה נמשכת כ-30 ימים רצופים החל מיום הקבורה, למעט מקרים יוצאי דופן שמיד נפרט עליהם. 

האם מותר להקדים גילוי מצבה?

כן. בחנוכה הספרדים מקדימים את הטקס, האשכנזים מקצרים את הטקס ככל הניתן על מנת שלא להגיע לידי בכי. ביום הכיפורים עולים לפני יום כיפור.

האם מותר לדחות גילוי מצבה?

כן, חלק מהאשכנזים נוהגים לקיים את הטקס לאחר חג החנוכה. עוד חגים ומועדים שעוצרים את הספירה הם ראש השנה, סוכות (עורכים את הטקסט לאחר מתן תורה), פסח ושבועות.

האם מותר לבצע גילוי מצבה בחודש ניסן עצמו?

באופן עקרוני ניתן לקיים את גילוי המצבה בכל אחד מן הימים שאינם חג הפסח או חוה"מ: אם זהו המצב, מקיימים את הטקס לאחר חג שביעי של פסח. 

כמו כן, בחודש ניסן לא מספידים או עולים לקבר עצמו. 

לבסוף, אם יש חשש שהנוכחים יגיעו לבכי גדול, ניתן לדחות לאחר חודש ניסן.

האם מותר לבצע גילוי מצבה ביום שישי?

רבים שואלים את עצמם האם מותר לדחות גילוי מצבה במידה והיא חלה ביום שבת או ביום שישי.

לגבי יום שישי: אין איסור מן ההלכה לבצע את גילוי המצבה ביום שישי, אך יש לקחת בחשבון שאנשים רבים מתכוננים לשבת ולכן לא תמיד הדבר נוח. טקס גילוי מצבה הוא לא דבר של מה בכך שאאפשר להיחפז בו.

בדר"כ מקובל לערוך את הטקס ביום ראשון שלאחר יום שישי (כנ"ל אם גילוי מצבה יוצא על יום שבת לפי הספירה).

סדר טקס גילוי מצבה

כאשר מגיעים אל בית העלמין ועומדים לצד הקבר, האדם שנבחר לשמש בתוך החזן מנהל את הטקס על פי הנוסח והתפילה המקובלים בקהילתו (ישנם הבדלים מסוימים בין קהילות ספרד לאשכנז).

גילוי מצבה: נוסח ותפילה

בתחילה מקריאים פסוקים מפרקי תהילים האלו: ט"ו, ל"ג, מ"ט, ע"ג, צ"א, ק"ד וק"ל.

 לאחר מכן אומרים מתוך המזמורים בפרק קי"ט את אלו המרכיבים את אותיות שמו של הנפטר (לכל אות שמונה פסוקים) ולאחר מכן את משניות המילה "נשמה".

לאחר מכן אומרים את "אנא בכוח", "אל מלא רחמים" ו"תפילת האשכבה" לגבר או אישה. כמו כן אומרים "קדיש יתום" במידה וישנם מספיק אנשים למניין. 

יש גם כאלו המוסיפים מספר ברכות לתחיית המתים: חזון העצמות היבשות מספר יחזקאל ו"אב הרחמים".

לאחר הטקס מניחים אבן קטנה על הקבר המסמלת את עצם הזיכרון של הנפטר והאבל מניח את כף ידו השמאלית על הקבר אם לא ביקר בבית העלמין במהלך 30 הימים שלאחר הקבורה. חמשת האצבעות ובה 15 פרקים מסמלים את 15 התיבות בספר ישעיהו (ישעיהו כו, יט) המדבר על תחיית המתים.

גילוי מצבה וסעודה

אין הכרח וגם לא נוהג לסעוד לאחר גילוי מצבה, אך יש את אלו שעושים זאת מכיוון שהם יכולים להתכונן אליה ביתר קלות. לסעודה אפשר להזמין גם אם מי שלא יכול היה להגיע לשבעה מסיבות שונות וכך להגדיל את מעגל המכרים שמדברים בשבחו של הנפטר

מה מביאים לגילוי מצבה

רצוי להביא לגילוי מצבה הדפסה של כל הפסוקים משניות ופיוטים בהם יעשה שימוש, במיוחד אם אין בקרב קרוביו של הנפטר שומרי מסורת . כך ניתן יהיה לחלק אותם ולתת לכולם להצטרף לקריאה מבלי לעצור את השטף.

אודות כותב המאמר:

אביעד נותן השירות באזור מרכז ודרום

אביעד שלמה

"מעל 15 שנים שאני בתחום המצבות, ההכרה של התחום והעבודה בו כיום הוא דבר שנותן לי סיפוק אדיר לנפש, המוטו שמנחה אותי הוא לעבוד עם הלב מול לקוחותי ולתת להם את השירות הכי טוב שאפשר לקבל בתקופה לא פשוטה"

מאמרים נוספים

גילוי מצבה
בלוג

גילוי מצבה

על המידע על גילוי מצבה – מתי עושים גילוי מצבה? איך עושים גילוי מצבה? מה חשוב לדעת כשעושים גילוי מצבה? ועוד.. לחצו כאן וקבלו את כל התשובות…

קרא עוד »

צריכים מצבה? לקבלת הצעת מחיר משתלמת צרו עימנו קשר

אנחנו מבינים אותכם ומחבקים אותכם בתקופה הלא פשוטה שאתם עוברים, אנחנו זמינים לכל צורך שלכם ונכונים לענות על כל שאלה.

שלחו הודעה
שלחו לנו הודעה
היי, כאן הווצאפ שלנו.
אנחנו זמינים עבורכם לכל שאלה והתייעצות.